Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ: Τι απέγιναν τα αρχιτεκτονικά περιοδικά; Εντατικό αρχιτεκτονικό εργαστήριο

Προδημοσίευση:

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ: Τι απέγιναν τα αρχιτεκτονικά περιοδικά;
Εντατικό αρχιτεκτονικό εργαστήριο @ Ctrl_Space Lab, Οκτώβριος 2016

‪#‎TheRadicalReview‬

Η σημερινή συνθήκη απαιτεί τη ριζική αναθεώρηση του ρόλου, των μέσων και των αξιών της αρχιτεκτονικής. Ιστορικά, η πρωτοπορία έχει εκφραστεί μέσα από "μικρά" και "μεγάλα" περιοδικά με ανάλογη ασήμαντη ή και διεθνή διανομή·  αυτό δε φαίνεται να συμβαίνει σήμερα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο συνολικά κυριαρχούνται από τη μαζικοδημοκρατική λογική του 'κλικαρίσματος' και του 'like'. The survival of the virαlest. Τα ίδια τα σύμβολα της αλλοτινής πρωτοπορίας αναλώνονται σε μια αδιάκοπη διαδοχή σοκαριστικών εικόνων που δε σοκάρουν πλέον κανέναν. 

H ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ έρχεται να εξετάσει τα ακόλουθα ερωτήματα: Τι απέγιναν τα αρχιτεκτονικά περιοδικά; Πώς θα μπορούσαν να ανασυνταχθούν προκειμένου να μεταφέρουν αυτά τα χρήσιμα όσο και επικίνδυνα που δε χωράνε σε ένα κλικ;

Με αφετηρία το πλούσιο αρχείο αρχιτεκτονικών περιοδικών της βιβλιοθήκης του Ctrl_Space Lab (δωρεά του αρχιτέκτονα Ηλία Κωνσταντόπουλου) το εργαστήριο πρόκειται:
α. να διερευνήσει τα ριζοσπαστικά μηνύματα που διαπέρασαν τον αρχιτεκτονικό περιοδικό τύπο κατά την κρίσιμη περίοδο μετά το '68.
β. να μελετήσει τις εκδοτικές πρακτικές, τις επικοινωνιακές τακτικές και τα μέσα της πρωτοπορίας στον περιοδικό τύπο.
γ. να συντάξει ιδέες για μια νέα ριζοσπαστική αρχιτεκτονική επιθεώρηση.

Επιστημονική Επιμέλεια:
Νίκος Πατσαβός, Γιώργος Ρυμενίδης, Βασίλης Τσεσμετζής

Συντονιστείτε! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Comments will be moderated before being published. Thank you!